Spaghetti cacio e pepe

0
236

Przed wami włoska klasyka gatunku, pełna smaku, a wymagająca niewielu składników. W przygotowaniu nie jest wcale taka prosta, trzeba wiele uwagi, by za bardzo nie roztopić serów, przepis na sukces to drobno je zetrzeć, wybierając te bardzo dojrzałe lub suche. Otrzymany w ten sposób krem idealnie otuli spaghetti.

Składniki:

40 g sera Pecorino
20 g Grana padano lub Parmigiano reggiano
2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
1⁄2 łyżki czarnego ziarnistego pieprzu
2 łyżeczki skórki startej z cytryny
100 g makaronu spaghetti

Przygotowanie:

Zetrzyj Pecorino i parmezan. Rozmiękcz pieprz w odrobinie oliwy a następnie, zmiażdż go grubo na desce. Podczas gdy makaron się gotuje, wsyp starte sery wraz z łyżką oliwy do miski, dodawaj stopniowo odrobinę przegotowanej wody mieszając delikatnie aż do momentu uzyskania niecałkowicie roztopionej masy, połącz z pieprzem.

Kiedy makaron się ugotuje odcedź go łyżką cedzakową lub osusz nieco.

Połącz makaron z sosem cały czas mieszając, jeśli jest niewystarczająco kremowy dodaj kilka łyżek przegotowanej wody, skórkę z cytryny i ponownie wymieszaj, ułóż na talerzu. Jeszcze tylko trochę pecorino i można podawać.

(Zwróć uwagę na ilość soli, jaką dodajesz do wody, jeśli pecorino jest bardzo słony nie gotuj i nie podgrzewaj go zbyt długo).

Smacznego!