Tarta z ganache na mleku z solonym karmelem

0
212

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski

Na ciasto:

  • 250g mąki typu 00
  • 150g roztopionego masła
  • 100g cukru pudru
  • półtora jajka
  • pół łyżeczki soli kuchennej
  • wanilia w ziarnach lub zmielona

Do ganache:

  • 150g śmietany 30%
  • 300g mlecznej czekolady

Na solony karmel:

  • 150g cukru
  • 100ml wody
  • 150g śmietany 30%
  • 70g solonego masła

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę mieszamy z masłem i solą, ugniatamy dopóki nie zaczną się tworzyć grudki. Następnie, ciągle ugniatając, dodajemy cukier. Dodajemy przyprawy i jajka, i ugniatamy aż otrzymamy jednolitą masę, którą wkładamy do lodówki na co najmniej 2h. 

Rozwałkowujemy ciasto i wkładamy do tortownicy o średnicy 24 cm (na zawiasach lub z wyjmowanym dnem). Dno nakłuwamy i pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 180°, aż ciasto nabierze złotego koloru. Odkładamy je do ostygnięcia przed wyjęciem ciasta na talerz. 

Aby przygotować ganache gotujemy śmietanę mieszając ją z posiekaną czekoladą. Mieszamy aż do otrzymania jednolitej masy, którą następnie wylewamy na podpieczone ciasto i wkładamy do lodówki, aby zastygła. 

W międzyczasie przygotowujemy karmel. W rondlu o grubym dnie podgrzewamy na małym ogniu cukier z wodą, aż cukier się stopi, następnie zwiększamy ogień, aż syrop zmieni kolor na złoty (smak karmelu zależy całkowicie od tej fazy więc nie możemy pozwolić, by zrobił się zbyt ciemny). Zdejmujemy syrop z ognia i uważając na rozpryski, dodajemy śmietanę i masło, które podgrzewamy i gotujemy mieszając przez 5 minut. Odkładamy karmel do ostygnięcia a następnie polewamy nim zastygnięte ganache. Na koniec wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin.

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski