Tort Linzer

0
62

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski

Składniki:

Kruche ciasto:
250 g mąki typu 00
250 g zmielonych orzechów
220 g masła pokrojonego w kostkę
1 żółtko i 1 całe jajko
160 g cukru pudru
1 czubata łyżeczka sproszkowanego cynamonu
1 szczypta gałki muszkatołowej (jeśli lubimy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka soli drobno mielonej
Starta skórka z cytryny

Nadzienie i dekoracja:
400 gr marmolady malinowej lub innych miękkich czerwonych owoców
Płatki migdałowe
1 żółtko
2 łyżki mleka
Pokruszone herbatniki

 

Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy kruche ciasto. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, zmielone orzechy, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło i wyrabiamy ciasto zaczynając od rozgniatania masła opuszkami palców. Kiedy mieszanina będzie wilgotna i „piaszczysta”, dodajemy całe jajko i żółtko, a potem mieszamy dokładnie aż do uzyskania jednolitej masy.

Następnie wałkujemy ciasto i, owinięte w folię spożywczą, umieszczamy w lodówce na około 3-4 godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 180°, włączając tryb termoobiegu. Na posypanym mąką blacie rozwałkowujemy więcej niż połowę kruchego ciasta Linzer, starając się jak najczęściej podsypywać ciasto mąką (oczywiście bez przesady). Następnie przekładamy ciasto, wysmarowane od dołu i po bokach masłem, do blaszki o średnicy 26 cm i wyłożonej papierem do pieczenia. Krawędzie formujemy tak, aby były jednakowe. Nakłuwamy spód ciasta, a następnie kruszymy na wierzch trochę herbatników, mogą być klasyczne śniadaniowe, ale też pełnoziarniste lub cynamonowe, posłużą one jako ochrona przed zawilgotnieniem spodu ciasta od nadzienia.

Teraz wlewamy konfiturę z malin lub innych owoców leśnych i rozprowadzamy ją przy pomocy szpatułki lub łyżki. Z pozostałej części kruchego ciasta formujemy długie i wąskie wałeczki lub paski i układamy je na górze w klasyczną siatkę. Wierzch smarujemy mieszkanką żółtka i mleka i posypujemy pokrojonymi migdałami. Pieczemy w piekarniku przez 40/50 minut lub do uzyskania odpowiedniego zarumienienia. Przed podaniem pozwólmy ciastu porządnie ostygnąć.

tłumaczenie pl: Gabriela Jankowska

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski