Tuńczyk w czarnym sezamie z marynowanym koprem włoskim

0
90

Składniki:

  • 500 g świeżego tuńczyka
  • 50 g czarnego sezamu
  • 1 granat
  • 1 główka kopru włoskiego
  • 100 ml octu z czerwonego wina
  • 1l białego wina
  • woda
  • oliwa extra virgin
  • sól

Przygotowanie:

Filet z tuńczyka opłucz dokładnie w zimnej wodzie. Pokrój rybę na kwadraty o grubości ok. 3 cm. Obierz granat i połowę nasion zalej białym winem z solą rozcieńczonym pół na pół z wodą. Połowę płynu przelej do osobnej miski. Włóż kawałki tuńczyka do naczynia w taki sposób, aby w całości zanurzone były w winie, a następnie odstaw na godzinę do zamarynowania. Do drugiej miski dolej czerwony ocet winny. Cienkie piastry kopru włoskiego zanurz w przygotowanym płynie i pozostaw na około godzinę.

Tuńczyka wyjmij z marynaty i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie zanurz kawałki ryby w oliwie. Do głębokiego naczynia wsyp ziarna czarnego sezamu i delikatnie, przy pomocy rąk, obtocz w sezamie każdy kawałek tuńczyka. Na patelnię wlej oliwę do poziomu kilku milimetrów i podgrzej do niezbyt wysokiej temperatury. Smaż przygotowane wcześniej kawałki ryby po kilka minut z każdej strony, aż się zrumienią. Tuńczyk powinien być chrupiący na zewnątrz, a w środku miękki i zaróżowiony.

Osusz marynowane piastry kopru włoskiego, rozłóż na talerzu do podania, a na nich umieść osuszone delikatnie papierem kawałki tuńczyka. Dodaj sól i pieprz oraz udekoruj potrawę kilkoma nasionami granatu.

Smacznego!

tłumaczenie pl: Emilia Boleszczuk